1 decembrie 2018 – Centenarul Marii Uniri

             Anul 2018 a însemnat sărbătorirea a 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România. La început a fost (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918). Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918.


Poză de grup cu dascălii școlii

România nu mai arată ca acum 100 de ani, după Marea Unire. În 28 iunie 1940, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, România este sfâșiată, din nou, și pierde Basarabia, Bucovina și Ținutul Herței. Umbra acelei zile, tragice pentru România, este încă resimțită de întreaga suflare românească.

Anul Centenarului a reprezentat perioada când, la nivel național, s-au derulat o multitudine de proiecte și acțiuni ce-au rememorat marile momente ce au dus la înfăptuirea Marelui Vis al românilor.

La Școala Gimnazială ,,Dr. Ioan Mihalyi de Apșa” s-au organizat numeroase acțiuni. Toate clasele s-au mobilizat, și învățătorii și diriginții, s-au implicat în diverse acțiuni ce au marcat acest mare eveniment. Amintesc doar câteva dintre ele:

  • elevii claselor a V- a C, a VII- a A și B și a VIII- a A, însoțiți de diriginți au vizitat Casa-Muzeu ,,Dr. Ioan Mihalyi de Apșa”, mare personalitate a Maramureșului istoric care a fost  implicat prin copiii lui în acest important  eveniment istoric
  • cu ocazia Centenarului Marii Uniri, școala noastră a organizat o întâlnire de suflet între generațiile de dascăli ai Școlii Gimnaziale „Dr. Ioan Mihalyi de Apșa” Sighetu-Marmației
  • o altă activitate, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului, a fost realizarea de machete  de către elevii claselor a V-a C, a VI- a A și a VII- a A care prezintă personalităţi marcante ale Marii Uniri. Machetele au fost expuse în expoziţii la nivel de clasă şi şcoală.
  • continuând manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri, elevii școlii noastre au participat la sărbătorirea memorabilei zile de 22 noiembrie 2018 când maramureșenii și-au ales reprezentanții la Marea Adunare de la Alba Iulia care urma să aibă loc în 1 decembrie 2018.
  • clasa a V- a C a prezentat, în fața părinților și profesorilor școlii, o alegorie în două tablouri intitulată ,,Unirea cea Mare”.
  • în curtea școlii s-a plantat de către elevi și profesori un stejar roșu și un gorun centenar.
  • o activitate la care elevii şi cadrele didactice ale şcolii au participat cu mult entuziasm a fost „Capsula timpului”, amplasată lângă noua sală de sport a şcolii. Preşcolarii şi elevii şcolii noastre au scris mesaje pentru generaţiile viitoare. Capsula se va deschide în anul 2068.

Mai multe imagini de la activități găsiți pe pagina de Facebook a școlii.

prof. Mariana Șuștic